Thursday 10 February 2022

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

Θυμάμαι ότι η πρώτη φορά που έφτιαξα σιμιγδαλένιο χαλβά ήταν όταν ήμουν μαθητής γυμνασίου, μου είχε δείξει η μάνα μου τη συνταγή και τα μικρά μυστικά που την συνοδεύουν. 

Το πιο γευστικό μέτρημα για τον αξέχαστο σιμιγδαλένιο χαλβά.

Υλικά:

  • 1 κουπα ελαιόλαδο 

  • 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό 
  • 2 κούπες ζάχαρη (3 αν τον θέλουμε πολύ γλυκό)

  • 4 κούπες νερό 


Σιρόπι: 

  • Το νερό με την ζάχαρη
  • Μέλι (τρεις γεμάτες κουταλιές της σούπας)

  • 3 ξύλα κανέλας 

  • 5 γαριφαλάκια 

  • 1/4 φλούδα από λεμόνι
  • (Προαιρετικά σταφίδες ή ξηρούς καρπούς )

Εκτέλεση:

Θα χρειαστούμε 2 κατσαρόλες. Στη μια βάζουμε νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και φλούδα λεμονιού. Στην άλλη το λάδι και το σιμιγδάλι.


Βάζουμε το λάδι μέχρι να ζεσταθεί, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και καβουρδιζουμε ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε. (από κίτρινο που είναι το σιμιγδάλι πρέπει να γίνει σκούρο της άμμου
)

Ταυτόχρονα βράζουμε το σιρόπι και μόλις πάρει καλή βράση χαμηλώνουμε το νούμερο στη φωτιά στη μέση και σκεπάζουμε για 5 λεπτά την κατσαρόλα. Μετά βγάζουμε τα κανελογαρύφαλλα και το λεμόνι και αφήνουμε να βράζει σε μέτρια φωτιά.


Όταν το σιμιγδάλι πάρει το χρώμα που θέλουμε ρίχνουμε μέσα το σιρόπι. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί πιτσιλάει και μπορεί να μας κάψει.


Όταν μεταφερθεί όλο το υλικό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσει όλο σιρόπι και να ξεκολλάει από την κουτάλα. Αν θέλουμε να βάλουμε σταφίδες ή ξηρούς καρπούς εδώ τους ενσωματώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και κλείνουμε και το καπάκι (για να πάρει την υγρασία). Το αφήνουμε 20-30 λεπτά.


Στρώνουμε ομοιόμορφα στη φόρμα μας και το αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει. Το μεταφέρουμε προσεκτικά στο πιάτο μας και πασπαλίζουμε με Κανέλλα. 


😀😀😀