Sunday, 22 March 2009

Γίγαντες τηγανητοί

½ κιλό γίγαντες
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουτάκι μπύρα
λίγο αλάτι
για τη σάλτσα
5 κουτ σούπας πελτέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

Μουλιάστε αποβραδίς τους γίγαντες σε άφθονο κρύο νερό.
Την άλλη μέρα το πρωί βράστε τους σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν. Προσοχή να μη λιώσουν. Τους σουρώνετε και τους αφήνετε να κρυώσουν.
Ετοιμάζετε το κουρκούτι ανακατεύοντας το αλεύρι μαζί με τη μπύρα. Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο.
Όταν έλθει η στιγμή τηγανίζετε τους γίγαντες σε καυτό ελαιόλαδο αφού τους βουτήξετε έναν έναν στο κουρκούτι.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα τσιγαρίζοντας ελαφρά το κρεμμύδι στα 2 φλιτζ ελαιόλαδο. Προσθέτετε τον πελτέ, τα σκόρδα, τη ζάχαρη, το ξύδι. Ρίχνετε και ένα φλιτζ τσαγιού νερό και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτετε κι άλλο νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την περνάτε από το μίξερ να γίνει βελούδινη.
Σερβίρετε τους γίγαντες σε μια πιατέλα και τη σάλτσα σε ένα μπολ το οποίο ακουμπάτε στην άκρη ή στη μέση της πιατέλας.