Sunday 22 March 2009

Σάμαλι Συριάνικο (Xαρισά)


Yλικά
1250 γραμμ σιμιγδάλι
750 γραμμ ζάχαρη
½ λίτρο σιρόπι
½ λίτρο γάλα
1 φλιτζανάκι καφέ ταχίνι
1 κ.σ.ανθόνερο
1 φλυτζάνι τσαγιού καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης
1 λίτρο σιρόπι για το σιρόπιασμα

Εκτέλεση Σε μία κατσαρόλα φτιάχνετε ½ λίτρο σιρόπι βάζοντας 2 μέρη ζάχαρη 1 μέρος νερό. Αφήνετε να βράσει και να δέσει. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε μία λεκάνη ανακατεύετε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη. Ανακεύοντας τρίβετε το μίγμα με τα χέρια σας στο αέρα για να πάρετε μία αφράτη ζύμη. Στη μέση της ζύμης ανοίγετε ένα λακουβάκι και ρίχνετε μέσα το γάλα. Ανακατεύετε καλά ούτως ώστε τα να δέσουν τα υλικά καλά μεταξύ τους.
Σένα ταψί ρηχό βάζετε το ταχίνι και το απλώνετε μόνο στο πάτο του ταψιού.
Αδειάζετε το μίγμα της ζύμης στο ταψί και το απλώνετε σιγά ούτως ώστε να πάει παντού..
Σ’ένα ποτήρι νερό , βάζετε 1 κουταλιά σούπας ανθόνερο τ΄ ανακατεύετε καλά .και με αυτό βρέχετε, ραντίζετε την επιφάνεια της ζύμης..
Σκεπάζετε την επιφάνεια της ζύμης με φιστίκια Αιγίνης. Αφήνετε τη ζύμη να παραμείνει στο ταψί για 24 ώρες.
Ψήνετε στο φούρνο στους 180ο για μισή ώρα. Μόλις βγάλετε το ταψί από τον φούρνο καυτό ρίχνετε 1 λίτρο σιρόπι . Αφήνετε το σιρόπι για 2 ώρες και μετά κόβετε το σάμαλι και σερβίρετε.