Sunday, 2 November 2008

Κουλουράκια Πασχαλινά

Υλικά:
1200 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 Αυγά
150 γρ. Βούτυρο γάλακτος
400 γρ. Ζάχαρη
3 φακελάκια Βανίλια
3 κουτ. γλ. ανθρακική αμμωνία
Γάλα (όσο χρειαστεί)
1 Αυγό


Εκτέλεση:
Βάζετε το αλεύρι σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε το βούτυρο και το ρίχνετε στο αλεύρι. Τρίβετε με τα δάχτυλα σας το αλεύρι με το βούτυρο. Σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν. Τα ασπράδια από τα αυγά τα χτυπάτε σε ένα άλλο μπολ -σε σφιχτή μαρέγκα-. Βάζετε γάλα σε ένα φλιτζάνι του καφέ και διαλύετε την αμμωνία με τη βανίλια. Ρίχνετε λίγο-λίγο στο αλεύρι από τα τρία μίγματα (κρόκοι, μαρέγκα και γάλα) ανακατεύοντας. Ζυμώνετε, προσθέτοντας λίγο ακόμα γάλα -αν χρειάζεται-, να γίνει αφράτη ζύμη και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Πλάθετε τα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα και αλείφετε με αυγό και βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι σε απόσταση το ένα από το άλλο -για να μη κολλήσουν μεταξύ τους κατά το ψήσιμο-. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, να φουσκώσουν και να ροδίσουν.